Forum My Kung Fu Is Better Strona Główna My Kung Fu Is Better

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kurczak w pomidorach dla odważnych by Truskawka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum My Kung Fu Is Better Strona Główna -> Kącik Alchemika
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasjopeja




Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 17:41, 02 Cze 2009    Temat postu: Kurczak w pomidorach dla odważnych by Truskawka

Po takim temacie pewnie wszyscy będą chcieli spróbować, żeby nie było że się boją jakiegoś tam kuraka Wink
Czas przygotowania około 1.5 godziny Exclamation

Składniki:
Arrow 2-3 piersi z kurczaka
Arrow olej/oliwa z oliwek
Arrow 2 puszki pomidorów (bez skórki, pokrojonych)
Arrow łyżeczka koncentratu pomidorowego (dodać jak się ma bylejakie pomidory w puszce)
Arrow sok z 1 cytryny
Arrow 1 łyżeczka mielonych goździków
Arrow 1 łyżeczka cynamonu
Arrow sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:
1. pokroić kurczaka w większe kawałki (1 pierś na 3 części)
2. sok z cytryny połączyć z goździkami i cynamonem (ma z tego powstać marynata), a następnie zanurzyć w tym kurczaka i odstawić na 40-50 minut (w tym czasie można pograć w Dofusa Wink )
3. do dużego garnka (to ważne i oszczędza zmywania patelni) wlać olej/oliwę w ilości ok. pół szklanki i rozgrzewać, jak się rozgrzeje obsmażać kuraka tak, aby skórka się lekko przyrumieniła (jak się na raz nie zmieści kurak, to obsmażonego zdjąć i wrzucić następną porcję - ważne żeby każdy kawałek miał swoją przestrzeń), podczas smażenia ostatniej porcji wrzucić wszystkie kawałki z powrotem
3a. w międzyczasie gotować ryż (patrz pkt 5.)
4. dorzucić pomidory z puszek i koncentrat i resztę marynaty (ktora powinna zostać po kurczaku) oraz doprawić sos odrobiną soli i pieprzu (lepiej później ewentualnie doprawiać na talerzu niż przesadzić w garze) - mieszanka ma się gotować około 30 minut na małym ogniu/prądzie
5. podawać z ryżem lub pyzami drożdżowymi (podgrzanymi na parze - poznaniacy muszą wiedzieć o co chodzi, reszta świata może poszukać w sklepach gotowych porcji Wink ), z ziemniakami to wg. mnie już nie to samo Wink

Przepis może się wydaje długi i skomplikowany, ale naprawdę warto spróbować. Pracy jest niewiele, a efekt... sprawdźcie sami! Very Happy

P.S. w najbliższym czasie zrobię to może uda mi się zamieścić fotkę z porcją Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum My Kung Fu Is Better Strona Główna -> Kącik Alchemika Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin